Badanie mleka

 

SCHEMAT POBIERANIA PRÓBEK MLEKA ĆWIARTKOWEGO

Pobieranie najlepiej przeprowadzić tuż przed dojem.

  1. Zdoić pierwsze strugi mleka.
  2. Zanurzyć strzyki w preparacie do dezynfekcji przedudojowej (piana).
  3. Odczekać 30 sekund.
  4. Wytrzeć ręcznikiem papierowym wymię (powyższe czynności to procedury przygotowania do doju, więc może je robić osoba dojąca).
  5. Nanieść alkohol (70-95%) na strzyk przy pomocy kubka bezpowrotnego do dezynfekcji podojowej.
  6. Wytrzeć kanał strzykowym lekko go wynicowując watą nasączoną denaturatem.
  7. Odczekać 30 sekund.
  8. Po otwarciu probówki trzymać ją nigdy pionowo tylko pod kątem między 45 stopni a poziomo . Z każdej ćwiartki od krowy zdoić po 2-3 ml mleka do jednej probówki (najlepiej ze środkowej strugi). Nie pobierać do pełna!

 

W naszej lecznicy mogą Państwo zbadać mleko na:

  • zawartość komórek somatycznych

Bakteryjny stan zapalny gruczołu mlekowego nazywany mastitis może występować w wymieniu w dwóch formach: klinicznej i podklinicznej. Podczas zapalenia wymienia organizm krowy wysyła do wymienia znaczne ilości komórek somatycznych, których ilość w wydzielanym mleku może być dokładnie policzona.

  • identyfikacje bakterii (E.coli, paciorkowce, gronkowce)

Test VetoRapid umożliwia szybkie i łatwe różnicowanie patogenów wywołujących mastitis

  • wrażliwość na antybiotyk (antybiogram)

Antybiogram wykonuje się przed leczeniem antybiotykiem po to, by antybiotykoterapia była skuteczna. Leczenie powinno bowiem uwzględniać wrażliwość danej bakterii na antybiotyk. Jest to badanie mikrobiologiczne, mające na celu określenie, na które antybiotyki bakterie są oporne, a na które wrażliwe. W oparciu o wyniki antybiogramu można podać pacjentowi konkretny rodzaj antybiotyku zwalczającego bakterię, która jest przyczyną zakażenia, a co za tym idzie - maksymalnie zwiększyć skuteczność antybiotykoterapii.